MONDIAAL FESTIVAL NGOMA

AFRIKADAG

Word vrijwilliger

Het doel van het festival is het publiek informeren en sensibiliseren rond de ongelijke noord/zuid-verhoudingen,ontwikkelingsproblematiek en ontwikkelingssamenwerking, identiteit, milieu en duurzame ontwikkeling,mensenrechten, vrede en migratie.

Festival NGOMA GENT 2022

WORKSHOPS, EXPO KIVU & JEROEN JANSSEN & Friends, MODESHOW, LIVE MUSIC & MARKT. AFRICAN FOOD by Marie-José & Robert ITOKO ( Club van Vrienden van Kongo).
Vanaf 13.00: Foto-Expo KIVU, Bar & Food, Markt open.
13.45: SAFRAPPE ( Vrouwelijke Djembe band)
14.30: WORKSHOP: Afrikaanse Percussie/Djembe door BEH PALM
15.30:
– DIASPORA AGROFORUM( Maureen DURU)
– ACADEMIE BASKETBALL CAVIAR ( Sylvia PAAR)
16.00: LEDEBIRDS
17.00: Workshop SHOW ” Pagne africain” door DADA STELLA KITOGA.
18.00: LEDEBIRDS.
19.00: Workshop: TRADITIONELE CONGOLESE DANS door SAIDI SIMAKO.
20.00: LIVE MUZIEK met BAND KINANGA BOEING 737 (Congolese Rumba).
21.00: DJ WILLY 4×4
SUNDAY 30/10: 10.00 -17.00 (Oude Vredegerecht zaal) :
—————–
EXPO JEROEN JANSSEN & Friends,
AKOESTISCHE MUZIEK.
We look forward to welcome you/
Wij hopen natuurlijk jullie terug massaal te mogen verwelkomen.
Asante sana, pole pole, Karibu.
Met Afrikaanse groeten.
***************
FESTIVAL NGOMA 2022 is een organisatie van Vzw Afrika in Vlaanderen ism NAMNA Concept, PEACE SAFARI KIVU, LEDEBIRDS, CULTUURCAFE LEDEBERG, Club van Vrienden van KONGO met de steun van Stad GENT.

Festival NGOMA GENT 2019

Programma 2019  (Eerbetoon aan Papa Léon Mokuna Trouet)

Doorlopend: Fairtrade bar & keuken, workshops, kinderanimatie,wereldmarkt, tentoonstellingen

14.00u: Open Fairtrade Bar

14.30u – 16.30u: Opening tentoonstelling Sapin Makengele (Kinshasa, D.R.Congo) –  Jo Veldeman (Sint-Amandsberg, België). 

Sapin Makengele is  een autodidactische kunstenaar. Aangemoedigd door Cheri Cherin, begon Sapin aan een artistieke carrière, in de voetsporen van wereldberoemde Congolese schilders zoals Cheri Samba, Moke (de vader), Mosengo Shula, Pierre Bodo en anderen. Sapin is een populaire schilderkunstenaar. Zijn werk brengt politieke satire, sociale kritiek en humor samen.

Hij nam deel aan verschillende tentoonstellingen: Congo-Brazzaville, Frankrijk, Canada, Oostenrijk, Duitsland, de VS, Nederland en Tsjaad.

Jo Veldeman groeide op in Wachtebeke. Hij werkte als onderwijzer, leraar geschiedenis, tekenaar en schilder in België, Kameroen, de Comoren, Zimbabwe en Rwanda. Hij schetste en schilderde in diverse andere Afrikaanse landen. Hij is opgenomen in de permanente collectie van de National Gallery of Zimbabwe.

14.30u : doorlopend tot 19.00: Workshops:

– Theatraal kinderkapsalon met theater Savooi. Een Savooikapsel is speciaal, stijlvol, apart, hedendaags met een plezant hoekje af en steeds een spannende beleving. “Extreem lang haar, een bob of zelfs een broske, wij toveren met haar en zorgen dat elke deelnemer met een fiere glimlach van onze stoel stapt. Elk Savooikapsel wordt bovendien afgewerkt met bijpassende en vooral handgemaakte accessoires. Een leuk geschenkje voor elke deelnemer!”

Voetbal en migratie. Net zoals in de rest van de wereld houden Congolese kinderen van voetbal. Dominique Lubaki (Oostende, Multimondo vzw) maakt handgemaakt voetballen en leert aan jongeren hoe iets moois uit recycleerbare materialen te maken.

–  Djembé door Beh Palm (Burkina Faso). Meester-percussionist Beh Palm geeft een initiatie in de traditionele West-Afrikaanse ritmes. 

Beh speelde bij Farafina, één van de prominentste Afrikaanse groepen. Hij werkte samen met The Rolling Stones en Dirk Brossé en trad op voor Nelson Mandela.

16.30-17.20u : Gesprek Met Mokuna Trouet (De eerste Afrikaanse  voetballer in de Belgische competitie).Tijdens het seizoen 1957-1958 speelt een selectie voetballers uit Leopoldstad (vandaag Kinshasa, Congo) tegen de Buffalo’s. De gastploeg wint met 3-4. Léon Mokuna scoort drie van de vier doelpunten. De Gantoise koopt de speler aan: de eerste Afrikaanse voetballer in de Belgische competitie. Mokuna wordt zowat dé attractie van de club. In 1959 wordt hij topscorer bij blauw-wit met 17 goals, in 1960 opnieuw met 14 goals.

17.20 u: Woordje door Astrid De Bruycker schepen van Gelijke Kansen, Welzijn, Participatie, Buurtwerk. 

17.30-18.00u : DJ + Voorstelling partners & projecten

18.00-19.00 u: Live muziek: Flora Foani & Rockazzmusic band                 Flora Foani is een Afrikaanse zangeres wonend in Brugge waarvan haar stijl varieert van Congolese soukous tot reggae, rock en Jazz.

Speciale gast: Didier Peleman.

19:15 -19.30u: Hybe : Gentse Hip hop afkomstig uit Sierra -Leone.

19.30-21.00u: Live muziek : Kinanga  Boeing 737 & Band 

Solist Guitarist of the legendary Empire Bakuba of Kinshasa.

Opzwepende en erg interactieve rumba & soukous                      Speciale gast: Papa Boni ( Kundi Bora)

21.00u – 23.00u: DJ WILLY 4×4 

Festival NGOMA GENT 2018

Programma 

Doorlopend: bar, keuken, Afrikaanse markt:Tamneere, Lutinta, Rose § Zach, Shairwoo GM, Lina haarvlechtjes, tentoonstellingen, kinderanimatie

12.00u: Deuren open 

14.00u: Workshop djembé door BEH PALM (Burkina Faso) ​en groep YIRI 

Meester-percussionist Beh Palm​ en zijn groep Yiri ​geven een initiatie in de traditionele West-Afrikaanse ritmes. Beh speelde bij Farafina, één van de prominentste Afrikaanse groepen. Hij werkte samen met The Rolling Stones en Dirk Brossé en trad op voor Nelson Mandela. 

15.00u: Opening tentoonstelling van ANGE KUMBI (D.R.Congo), JO VELDEMAN (België) en PATRICK WOKMENI (Kameroen), in aanwezigheid van alle artiesten 

Ange Kumbi​ is een belangrijke vertegenwoordiger van de Congolese populaire kunst. Hij woonde en werkte in Kinshasa en vestigde zich in Duitsland. Zijn werk behandelt thema’s zoals het dagelijks leven van de Congolezen. Zijn werk is humoristisch, satirisch en ontroerend. Hij exposeerde o.m. in Parijs, Berlijn, New York, Brussel en Wenen. Jo Veldeman ​groeide op in Wachtebeke. Hij werkte als onderwijzer, leraar geschiedenis, tekenaar en schilder in België, Kameroen, de Comoren, Zimbabwe en Rwanda. Hij schetste en schilderde in diverse andere Afrikaanse landen. Hij is opgenomen in de permanente collectie van de National Gallery of Zimbabwe. 

Patrick Wokmeni​ groeide op in Douala, waar hij fotografie studeerde. Hij is een HISK-laureaat (Gent 2013). Zijn foto’s zijn gelinkt aan de sociale omstandigheden van zijn thuisland. Hij exposeerde o.m. in Freiburg, Brussel, Berlijn en Glasgow. 

De tentoonstelling wordt ingeleid door ANNELIES STORMS​, Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen. 

16.30u: Filmvoorstelling en lezing door INÈS ESHUN Filmmaakster Inès Eshun ​heeft Belgische, Ghanese en Estlandse roots. Eshun studeerde in 2017 af aan het RITCS School of Arts. Haar kortfilm ‘The life of Esteban’ werd op 27 april 2018 bekroond met de Student Visionary Award op het prestigieuze Tribeca Film Festival van New York. De film gaat over het leven van een jongen op zoek naar zijn identiteit.

Festival NGOMA GENT 2017

Programma: Wereldmarkt, Fairtrade Bar, Arts, (H)eerlijke keuken, Workshops, Lezingen, Fair Fashion Show en Live Muziek

Doorlopend: bar, keuken, Afrikaanse markt

Festival NGOMA GENT 2016 bis

Programma: Mondiaal Festival NGOMA : Wereldmarkt, Fairtrade Bar, Arts, (H)eerlijke keuken, Workshops, Lezingen, Fair Fashion Show en Live Muziek

Doorlopend: bar, keuken, Afrikaanse markt

Festival NGOMA GENT 2016

Programma: Mondiaal Festival NGOMA : Wereldmarkt, Fairtrade Bar, Arts, (H)eerlijke keuken, Workshops, Lezingen, Fair Fashion Show en Live Muziek

Doorlopend: bar, keuken, Afrikaanse markt